Actueel
Augustus 2022
Samenleven in Bergen: website met informatie over hulp
Op de gemeentelijke website Samenleven in Bergen https://samenleveninbergen-nh.nl/ is informatie te vinden voor mensen die hulp nodig hebben. Belangrijk in een tijd waarin huishoudens steeds vaker in de problemen dreigen te komen, onder meer door de oplopende inflatie en energiekosten.
Er is uitleg te vinden hoe wonen, zorg, welzijn, werk en geldzaken in onze gemeente geregeld zijn met verwijzing naar organisaties (ook buiten Bergen) over hulp en initiatieven in de buurt. Er zijn bijv. allerlei tips te vinden over hoe je energie kunt besparen, maatregelen aan je huis kunt treffen om duurzamer te wonen etc.
Maart 2022: Verslag van een Werkbezoek aan Kledinkbank in Egmond
Op 4 maart jl. brachten enkele PvdA-leden een bezoek aan de Kledingbank in Egmond. De Kledingbank is in 2018 gestart en is volledig afhankelijk van donateurs. De Kledingbank geeft herbruikbare kleding aan mensen die het hard nodig hebben, maar zelf niet in staat zijn om dat op dit moment te betalen. Door een groep van 50 vrijwilligers wordt hiermee een bijdrage geleverd aan de armoedebestrijding in onze gemeente en in de Kop van Noord-Holland. De Kledingbank is bedoeld voor de minima, die pas na uitgebreide screening worden toegelaten.
De bank voorziet inmiddels in een grote behoefte. Gewerkt wordt vanuit een duidelijke visie: wat heeft iemand nodig die in armoede leeft; hoe kan de drempel zo laag mogelijk worden gemaakt en op welke wijze kunnen mensen worden geholpen om de vaak brede problematiek op te lossen waar zij mee te maken hebben. Hiertoe wordt nauw samengewerkt met het Sociaal Team, deurwaarders, de Voedselbank Alkmaar etc. De Kledingbank is ingericht als een winkel en fungeert zodoende als ontmoetingsplaats voor de minima.
De Kledingbank ziet nog veel mogelijkheden om de activiteiten uit te breiden:
- De nog aanwezige ruimte in het gebouw benutten voor een dependance van de Voedselbank Alkmaar, zodat mensen uit onze gemeente niet meer in weer en wind op de fiets naar Alkmaar moeten
- Ondersteuning op het gebied van vergunningen voor open dagen etc.
- Samenwerking met de ANWB om tweedehands/opgeknapte fietsen te kunnen uitgeven
Hoewel de gemeente Bergen bereid is mee te denken, klinkt het ons vreemd in de oren dat als de kledingbank een vergunning krijgt van de gemeente Bergen tot het houden van een soort ‘kledingmarkt’, op het schoolplein nota bene, dit door de HOD / BUCH verboden kan worden/ Hoe Kafkaiaans werkt het in de gemeente Bergen / BUCH?!
Wat hebben wij ongelooflijk veel respect en bewondering voor de twee dames, Tamara als inspirator en eerste initiatiefnemer en Esther als sidekick, die deze kledingbank opgezet hebben. Zij zijn vanaf dag één vrijwilliger en werken geheel belangeloos. De kledingbank is een stichting. De kledingbank is een geweldig initiatief dat onze steun verdiend!
Daarom wil de PvdA o.a. dat:
– de door ons voorgestelde ‘Duinstreekpas’ zo snel mogelijk ingevoerd gaat worden, zodat mensen met een laag inkomen ook gebruik kunnen maken van deze kledingbank en niet gescreend hoeven te worden (dat heeft de gemeente dan al gedaan)
Hier gaan wij in de nieuwe gemeenteraad zo snel mogelijk mee aan de slag!
Hélène Jonker en Nienke Mier
Februari 2022: werkbezoek aan de Stichting Welzijn Bergen
Op 15 februari had Johanne Hendriks (2e op de kandidatenlijst voor de gemeenteraad) een gesprek met Andrea Landman (directeur) en Nico Mudde (jongerenwerker) in de Blinkerd te Schoorl. Hieronder de onderwerpen die aan de orde kwamen en de nuttige adviezen van SWB.
Laaggeletterdheid en statushouders
Andrea geeft aan dat het percentage laaggeletterdheid in onze gemeente niet zo hoog is, maar dat er de nodig aandacht moet zijn voor de toename van het aantal statushouders en hun taalontwikkeling. Binnen de gemeente Bergen komen ongeveer 6 gezinnen per jaar als nieuwkomers. SWB is blij met de grote hoeveelheid vrijwilligers voor het ondersteunen van senioren. Zonder hun enthousiasme en inzet kan SWB niet.
Bureaucratie en korte termijnbeleid
SWB heeft 11 fte tot zijn beschikking voor personeel (19 medewerkers) en 430 vrijwilligers. De SWB ontvangt structurele subsidie voor producten die jaarlijks terugkomen alleen deze moeten zij jaarlijks aanvragen (zo’n 20 pagina’s). Ook is het zo dat het jaarlijks kan wijzigen wat de marge op de subsidie is (indexatie of juist zelfs een beheersregel). Dit maakt het heel lastig om te sturen, de administratieve handelingen vergen veel tijd en is het erg bureaucratisch. Daarom pleit het SWB voor een meerjarensubsidie voor alle vaste diensten, evalueer tussentijds op kwaliteit en resultaten en verminder de bureaucratie!
Persoonlijke brieven door gemeente aan inwoners
De inwoners die weduwe of weduwnaar worden ontvangen een brief waarin informatie staat over mogelijkheden voor zorg en aandacht vanuit SWB. De inwoners die gescheiden zijn, alleenwonend en met pensioen gaan ontvangen zo’n brief niet, terwijl ook zij behoefte hebben aan ondersteuning.
(Verborgen) eenzaamheid kan zich op veel manieren voordoen. We willen daarvoor meer aandacht.
Uitgestelde zorg en huisvesting
Deze liggen in elkaars verlengde. De meeste ouderen willen thuis blijven wonen en als zij zorg nodig hebben deze thuis ontvangen. Veel oudere inwoners wonen nog in (te) grote huizen en zouden graag naar een kleiner huis / appartement gaan, maar deze huizen zijn niet beschikbaar in de gemeente. Zorg dat er goed beleid komt voor mogelijkheden voor thuiszorg en doorstroming.
BUCH
SWB en de sociaal teams hebben het zwaar binnen de organisatie van BUCH. Er zijn veel wisselingen van ambtenaren en het verzuim is hoog. Er zijn veel zzp-er die niet altijd beschikbaar zijn. De ambtenaren hebben in principe 4 werkgevers. Advies SWB: werk samen aan één doel. SWB denkt graag in oplossingen en wil meedenken om de huidige problemen op te lossen.
Jongeren
Nico geeft aan dat er na de coronatijd veel meer jongeren tot ’s nachts op straat lopen. Er is veel werk te doen en vandalisme en gebruik van drugs is de afgelopen paar jaar sterk gegroeid. Samenwerking met het onderwijs is er wel, maar komt niet goed van de grond. Een goed voorbeeld is het Bonhoeffercollege in Castricum waarbij een mooie samenwerking is ontstaan tussen de jongerenwerkers en het onderwijs. Zorg dat er meer geld beschikbaar komt voor de aanpak van de problematiek in het jongerenwerk binnen de gemeente Bergen.
Kortom, een nuttig bezoek. Zie ook ons Standpunt over vrijwilligers: https://bergen.pvda.nl/standpunten/zeker-zijn-overige-standpunten