Als je niet rijk bent, heb je hier niets te zoeken!

11 maart 2022

Kort samengevat is dat het onthutsende antwoord van de VVD op het vraagstuk van de woningnood. Maandagavond, tijdens het verkiezingsdebat in de Ruïnekerk, onthulde de lijsttrekker hoe de VVD tegen de woningnood aankijkt: Bergen is een unieke gemeente en om daar te willen wonen moet je gewoon rijk genoeg zijn. En als je geen tonnen op de bank hebt, heb je pech, in Bergen is er geen plek voor je, dan hoor je hier niet thuis. Dat je met die opvatting alleen rijke senioren naar je toch al super vergrijsde dorpen trekt, was ze misschien even vergeten.

Dat het geen loze praatjes zijn van onze liberale voorvrouw bleek later in de week tijdens de raadsvergadering waar een besluit over het bestemmingsplan Dorp en Duin moest worden genomen.

Samen met GroenLinks hielp de VVD dit plan voor tenminste 150 nieuwe huizen in Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef de nek om. Niet eens door TEGEN te stemmen – dat vinden de raadsleden van VVD en GL een beetje eng en confronterend – maar door samen met Gemeentebelangen en Behoorlijk Bestuur Bergen (straks partij ONS DORP) het voorstel voor het bestemmingsplan Dorp en Duin van de raadsagenda te halen. Als we er niet over stemmen, hoeven we ook geen moeilijk en lastig uit te leggen besluit te nemen. Een laffe daad van zwakke volksvertegenwoordigers. Je bent fel gekant tegen het plan, je bent bang dat je de relatie met de provincie verpest (die is namelijk ook tegen het plan), maar je durft geen NEE te zeggen. Door je echt uit te spreken – iets waarvoor je als raadslid gekozen bent – zou je namelijk ook potentiële kiezers, die hopeloos wachten op een woning, van je kunnen vervreemden. Schandalig!

Van de lijsttrekker van de VVD kan je, gezien hun opvattingen, over wie welkom is en wie niet,  misschien niet anders verwachten. In Dorp en Duin zouden veel betaalbare huur- en koophuizen worden gerealiseerd en daar is de VVD gewoon niet van.

Maar dan GroenLinks… Geen woord over het enorme tekort aan sociale huurwoningen in onze gemeente (onze woningzoekenden moeten al meer dan 9 jaar wachten en de woningbouwcorporatie Kennemer Wonen schreef vorige week nog een dringende oproep dat er op korte termijn 550 nieuwe sociale woningen nodig zijn). Nee hoor, de provincie wil het niet en wij van GL houden ons aan de regeltjes die in Haarlem worden bedacht. Alle nieuwe huizen bouwen we binnenstedelijk en buiten de dorpen mag je in een bouwplan maximaal 11 woningen neerzetten. Tja, dat gaat echt zoden aan de dijk zetten!

Het CDA, D66, KiesLokaal en de PvdA wilden wel over het plan besluiten, maar kwamen één stem tekort.

Als u zich ook zorgen maakt over de vergrijzing in uw dorp, het verdwijnen van scholen, noodlijdende sportverenigingen, jongeren en starters die onmogelijk nog een betaalbare woning kunnen vinden … bij de verkiezingen volgende week valt er dus echt iets te kiezen! ELKE STEM TELT!

Peter van Huissteden, Partij van de Arbeid