Meer mensen recht op huurtoeslag in 2020

6 januari 2020

De afgelopen tijd bleek ons uit contacten met diverse mensen die in een huurwoning wonen, dat een aantal van hen niet wist dat ze recht hadden op huur- of zorgtoeslag. Op de een of andere manier bereikt de informatie over toeslagen hen niet.

Daarom in dit artikel een oproep aan iedereen om eens actief in de eigen kennissenkring rond te kijken naar mensen die in een huurwoning wonen en mogelijk een bescheiden inkomen hebben (bijvoorbeeld alleen AOW en een klein pensioen).  Wijs hen op de mogelijkheid tot het krijgen van huurtoeslag en wie weet ook zorgtoeslag. En help ze daarmee indien nodig, want je moet wel even de digitale formulierenwereld in.

Omdat er in het nieuwe jaar 2020 er veranderingen zijn in de regels rond de huurtoeslag, komen er dit jaar meer huishoudens (naar schatting 115.000) voor een toeslag in aanmerking dan eerder het geval was.

Vanaf 1 januari 2020 zijn er voor het eerst geen ‘harde’ inkomensgrens meer.
Wat betekent dat en hoe weet men of er recht is op de toeslag? Huurtoeslag kan worden aangevraagd als de rekenhuur (de kale huur plus een deel van de servicekosten) niet hoger is dan 737,14 euro per maand.  Verder tellen inkomen, leeftijd, vermogen en de samenstelling van het huishouden en de huurprijs mee bij het berekening van de huurtoeslag. Vanaf 2020 wordt een geleidelijke inkomensgrens ingevoerd en gaat bij een stijgend inkomen het recht op huurtoeslag niet in één keer verloren, maar loopt deze langzaam terug tot nul
Dat is een verbetering, want hiervoor verloren mensen hun gehele toeslag als ze 1 euro meer verdienden dan de oude, harde grens. Dat zorgde voor grote problemen en zo moest een huurder, die door overwerk of bonus net iets meer verdiende, de hele toeslag terugbetalen.

Vermogen
Wie te veel eigen vermogen heeft, komt niet in aanmerking voor toeslag. De grens is voor alleenstaanden max. 30.864 euro en samen met de toeslagenpartner max. 61.692 euro. Op de website van de Belastingdienst staan ook alle uitzonderingen en overige regels. Hier kan de toeslag aangevraagd worden.

Zelfstandige woning
Huurtoeslag kan alleen voor een zelfstandige woning worden aangevraagd. Deze moet beschikken over een eigen toegangsdeur die zowel van binnen als van buiten op slot kan. Een eigen woon(slaap)-kamer, keuken (met aanrecht, aan-afvoerpunt voor water en aansluiting voor een kookpunt) en toilet met waterspoeling.

Proefberekening maken op website Belastingdienst
Alvorens een echte aanvraag in te dienen, kan een proefberekening worden gemaakt op de website van de Belastingdienst. https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

Zoek van alle inkomens (bijv. bijstandsuitkeringen, pensioenen, AOW) de specificatie van de loongegevens op (de schriftelijke opgaven die meestal 1x per jaar worden toegezonden).  Vul de brutobedragen in op het formulier van de proefberekening. Als alle vragen zijn beantwoord, rolt aan het eind de conclusie eruit of men al of niet in aanmerking komt voor toeslagen. Zo ja, dan volgt de stap naar het echte aanvragen (met Digi-D)
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/toeslagen

De toeslagen worden iedere maand op de 20ste dag uitbetaald. Uitzonderingen zijn juni (22-06) en september (21-09).