PvdA gaat keihard voor het plan Dorp en Duin

31 januari 2022

Update: 7 juli 2022

Helaas heeft een meerderheid van de gemeenteraad in de raadsvergadering van 7 juli besloten niet verder te gaan met dit bestemmingsplan. D66, PvdA en CDA wilden wèl doorgaan met het plan. Daardoor komen er (voorlopig) geen woningen op de bedoelde locaties in Egmond-Binnen zuid en Egmond aan den Hoef Oost. De PvdA vindt dit jammer en betreurt het besluit.
Wel werd aan het eind van de vergadering een motie aangenomen om het gesprek met de Provincie aan te gaan om gezamenlijk te bekijken waar wel woningbouw mogelijk is.

 

********************************************************

31 januari Persbericht: PvdA gaat keihard voor het plan Dorp en Duin

De Partij van de Arbeid in de gemeente Bergen vindt het cruciaal dat het bestemmingsplan Dorp en Duin in de gemeenteraad van 8 februari wordt aangenomen. Ook als de provincie zich tegen de plannen keert. Het bestemmingsplan zorgt ervoor dat er in Egmond aan den Hoef Oost en Egmond-Binnen Zuid bij elkaar 250 woningen kunnen worden gebouwd. Woningen die volgens de PvdA keihard nodig zijn. Jongeren, starters maar ook ouderen hebben al jaren geen schijn van kans om een betaalbare huur- of koopwoning te vinden. Het is daarom mooi dat 50 procent van de nieuwe woningen onder de categorie sociaal valt.

Ja, wethouder Valkering heeft misschien een wat onorthodoxe manier gebruikt om dit bestemmingsplan te maken”, aldus Peter van Huissteden, PvdA raadslid. “Maar de provincie maakt het feitelijk onmogelijk om in onze gemeente nog de broodnodige huizen te bouwen”.

Ruim een jaar geleden heeft de provincie de Omgevingsverordening NH2020 vastgesteld. Daarin valt straks alle buitenruimte in onze gemeente onder het Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL). Daarin mogen maximaal 11 nieuwe woningen worden gebouwd. Wethouder Valkering wil het bestemmingsplan Dorp en Duin, wat de bouw van enkele honderden huizen buiten de dorpsbebouwing mogelijk maakt, nog afmaken voordat de nieuwe verordening van de provincie definitief wordt. De provincie is hier ontstemd over, omdat zij vindt dat er op een oneigenlijke manier gebruik wordt gemaakt van de overgangsregeling.

Peter van Huissteden: “Ik snap niks van de negatieve houding van de provincie. Zij moeten toch ook zien dat woningzoekenden in Bergen nu nul kans hebben op een betaalbaar huis? Met de maximaal 11 woningen die straks binnen BPL gebouwd mogen worden, gaan we de woningnood in Bergen zeker niet oplossen. En wij zijn zeker niet de enige gemeente in Noord-Holland die ondervindt dat de provincie woningbouwplannen blokkeert.”

Het lijkt erop dat enkele partijen in de gemeenteraad op 8 februari Dorp en Duin niet gaan steunen. Zij zijn bang voor een verstoorde relatie met de provincie. Als er echter geen meerderheid in de raad is die instemt met dit bestemmingsplan, gaat er niet gebouwd worden.

Onbegrijpelijk”, vindt Van Huissteden. “Alle partijen hebben het oplossen van de woningnood met stip bovenaan in hun verkiezingsprogramma’s staan. Als Dorp en Duin niet doorgaat komen deze broodnodige woningen in de Egmonden er nooit. De Pvda-fractie vindt dat we de strijd met de provincie aan moeten gaan, ook al bestaat er een kans dat er misschien toch een streep door het plan gaat. Maar liever strijdend ten onder, dan het gevecht helemaal niet eens aangaan.